Versemblances (NL)


Natàlia Linares 

Aquesta tarda els meus germans i jo estem esverats: marxem uns dies a casa dels avis. L’avi, sobretot, ens té el cor robat amb l’hort, i amb les històries que ens explica de la guerra.
La casa dels avis és molt gran i té un graner, ara buit, on guarden una moto trencada, un tractor vell i les nostres bicicletes. L’avi explica que ell va salvar moltes vides durant la guerra, com un heroi, i que aquí mateix al graner hi va amagar molta gent protegint-los dels enemics. Explica que durant la guerra civil hi havia nois de setze anys lluitant al front i que un dia un noiet li va demanar a l’avi que el substituís en la trinxera, que sortia un moment a fumar; a l'instant es va sentir el xiulet d’una bomba que va esclatar al bell mig del lloc on es trobava el noiet. Només hi va quedar el cigarret encès. 
L’avi explica que aleshores ell va lluitar pels dos, que va duplicar les forces i que es va convertit en invencible. No queia ferit en cap batalla. Sempre li demanem que ens ensenyi les condecoracions que li van donar, però mai aconseguim que les trobi.
L’avi, de jove, de ben segur que havia de ser molt fort i alt, perquè explica que va construir la casa ell sol amb les seves mans. Mentre estem embadalits amb les seves històries l’àvia se’l mira i el reganya dient-li que millor estaria callat, que si les parets parlessin no hauria de explicar tantes historietes.
No acabem d’entendre què vol dir l’àvia, ni perquè sempre està remugant, però tot se’ns passa parant la taula per sopar els fideus a la cassola de l’àvia.

Comentarios

  1. Una delicia Natalia. En pocas palabras nos introduces en el lugar, su atmósfera, la época. Los abuelos somos seres geniales, y lo cuentas muy bien. Um, qué buenos momentos puede guardar la memoria.

    ResponderEliminar
  2. Que ben retratat aquest avi des de la mirada dels néts que, per molt que tinguessin el do d'escoltar les parets, mai no les creurien i defensarien la figura de l'home que als seus ulls és l'únic que explica la història real.

    ResponderEliminar
  3. Hi va haver una època on havien avis i àvies, masos on vivien, històries que s'explicaven i moltes que es callaven. Era la infantesa. Gràcies per recordar-la.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Escribe aquí tu opinión: tus comentarios y tus críticas nos ayudan a mejorar