Escriure a les fosques (MG)


Maria Guilera (Foto: Letizia Batagglia) 

Sí que en sabia, d’escriure a les fosques. Tot era qüestió de tècnica, de no alçar el puny del full i mantenir la mà ferma. Quan tocava l’extrem del full, es desplaçava una mica per iniciar la ratlla següent. Tècnica i pràctica.
Altra cosa era la foscor que s’esmunyia entre el cervell i el cor, la que li impedia veure les històries que abans trobava pels racons amagats del seu interior. Va començar sent una boira cada cop més inquietant i més espessa i, poc temps després, la negritud.
Ja només pot escriure el que és evident i obvi amb paraules que descriuen o expliquen, però que no commouen ni emocionen. Per això, de vegades, deixa damunt del paper la relació dels amors i la dels desenganys amb noms i cognoms, dates de naixements i defuncions, com si la seva vida amorosa fos un passeig entre les làpides del cementiri de Montjuïc. Altres vegades, escriu llistes per comprar el que es menjarà la propera setmana sense que, en cap moment, la saliva li ompli la boca. O mesura les síl·labes d’un poema i no n’erra ni un vers, però no sent el trasbals inquietant que arriba quan es desperta el sentiment adormit.
És possible escriure a les fosques. Però quan és la foscor la que omple cada plec de la pell, la que acluca els ulls i segella els llavis, és quan s’adona que tot ha acabat. Llavors obre la mà i deixa caure el llapis.

Comentarios

  1. Em sento una mica lerda... no he acabat d'entendre massa què explica la història. El que sí que he aconseguit és arribar a una conclusió: escriure a les fosques és possible, però llegir no.

    ResponderEliminar
  2. Una vez más tu relato derrocha alegría y optimismo... ya tiene razón quién tú, ella y yo sabemos.
    No obstante, me gusta este oscuro y gráfico análisis decadente que haces a partir de una consigna literaria, se acerca tanto a la realidad.
    Leyéndolo me ha venido un flash y he rememorado "La tieta" de nuestro bien amado Joan Manel Serrat.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Escribe aquí tu opinión: tus comentarios y tus críticas nos ayudan a mejorar